Verrassende ontdekking over 30 jaar VTM: "Over dit programma werd met geen woord gerept"
PMN
Verrassende ontdekking over 30 jaar VTM: "Over dit programma werd met geen woord gerept"

VTM vierde zijn dertigste verjaardag met een groot gala. Heel wat programma's werden nog eens een laatste keer vanonder het stof gehaald.

De acht werden opgepakt na een politieactie op zondag. Ze werden maandag terug vrijgelaten omdat de speurders niet genoeg aanwijzigingen hadden om hen te verdenken van terreur. De politieactie kwam er nadat het federaal parket al een paar weken geleden een onderzoek startte naar de wijk rond de Vierwindenstraat in Molenbeek. Die straat staat internationaal bekend als het schuiloord van terreurverdachte Salah Abdeslam.

De politie had de buurt een paar dagen in het oog gehouden. Nadien werd er besloten om zondag in te grijpen.” Er waren aanwijzingen van een concrete, nakende dreiging. We konden niet langer wachten", zeggen speurders aan Het Laatste Nieuws. Niet alleen in Molenbeek waren er huiszoekingen, ook in Mechelen en Geraardsbergen viel de politie binnen op twee adressen.

Eén van die adressen was een appartement in de Hoeveniersstraat in Mechelen. “Het ging om nieuwe namen. Mensen die nog niet eerder betrokken waren in een terreurdossier", zegt Wenke Roggen van het federaal parket. "Het onderzoek staat volledig los van de aanslagen in Zaventem en Parijs."

Maar bij die inval in Mechelen, beging de politie een grove blunder. Ze vielen het verkeerde appartement binnen. "Ik hoorde één van de agenten nog zeggen dat ze de rechterdeur moesten hebben", getuigt de man, die links op de gang woont.

"Maar meteen daarna beukten ze ook mijn deur in. Ze hebben forse schade aangericht, maar niets meegenomen. Ze hadden zich vergist, en als ik uitleg wilde, moest ik die maar gaan vragen op het politiebureau. In 2011 heb ik al precies hetzelfde meegemaakt. Ook toen bleek dat ze in de flat hier tegenover moesten zijn. Maar wie daar woont en wat ze zochten, weet ik niet."

Veiligheidsdiensten zeggen dat het gerecht die actie deed uit voorzorg. “ Bij een dreiging grijpen we liever wat vroeger in dan te laat. We weten ook dat de lijn tussen banditisme, drugshandel en andere criminele activiteiten enerzijds, en radicalisering en terrorisme anderzijds dun is."

Het onderzoek gaat intussen gewoon verder. De speurders gaan de inbeslaggenomen gsm’s en computers verder onderzoeken. Er wordt ook nog rekening gehouden dat er mogelijk elders nog wapens liggen opgeslagen.

Meer nieuws

Meer nieuws

.