Presentator Gilles De Coster maakt zich opvallende bedenking bij nieuwigheid in 'De mol' op VIER: "Groot risico"
PMN
Presentator Gilles De Coster maakt zich opvallende bedenking bij nieuwigheid in 'De mol' op VIER: "Groot risico"
Foto: Photonews

Dit jaar belooft het een speciale editie te worden van 'De mol' bij VIER. Het seizoen start namelijk zonder mol.

Vorige week was er een forse toename van het aantal zieken en dat hadden de experts niet verwacht. “We dachten dat we het ergste gehad hadden rond de krokusvakantie”, zegt Steven Van Gucht, viroloog van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid in Het Nieuwsblad. “Maar dat blijkt nu niet te kloppen.”

Intussen duurt de epidemie al acht weken. Op zich is dat niet uitzonderlijk. Gemiddeld is ons land elke winter tussen zes en twaalf weken in de greep van de griep, maar er zijn veel meer mensen die de ziekte hebben dan vorig jaar. “De ziekenhuizen liggen alleszins nog steeds onaangenaam vol”, merkt expert Marc Van Ranst op.

Het zijn op dit moment vooral de jongsten die getroffen worden door de griep. In één week tijd werden 10.500 baby's en peuters ziek, en ook nog eens meer dan 11.500 kinderen tussen 5 en 14 jaar. Het verklaart meteen ook waarom er zoveel kinderen afwezig zijn op de scholen.

Volgens viroloog Van Gucht zijn er twee redenen waarom er zoveel kinderen de griep hebben. “Het koude weer van vorige week is één van de oorzaken. Maar jonge kinderen hebben van nature geen antistoffen tegen de griepvariant die deze winter domineert, het type B Yamagata. Het is voor het eerst in jaren dat het zo fel de ronde doet en dus is het voor peuters een eerste kennismaking. Het gaat om ­banale infecties, vervelend voor kinderen, ouders en school, maar na maximaal een week zijn ze ­ervan af.”

Maar griepcommissaris Marc Van Ranst waarschuwt toch nog eens. “De griep mag je nooit minimaliseren”, zegt hij. “Sommigen kinderen die nu de griep hebben, zijn doodziek.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.