Anke Buckinx doet onaangename ontdekking: “En ik had het mijn dochter al beloofd”
PMN
Anke Buckinx doet onaangename ontdekking: “En ik had het mijn dochter al beloofd”
Foto: Photonews

Anke Buckinx is op zwangerschapsverlof. Ze is net bevallen van een zoontje Max.

Emily lijdt al sinds haar derde aan een ernstige vorm van diabetis type 1. “Vroeger kreeg ze tot wel twintig zware aanvallen per week, maar dankzij Sammy - haar diabetesmeldhond die waarschuwt bij een nakende aanval - gaat het vandaag een pak beter”, vertelt moeder Kelly in Het Belang van Limburg.

School
Maar gisteren kregen de ouders een ferme klap te verwerken. Emily en haar diabetishond zijn niet meer welkom op de Provinciale Middenschool in Diepenbeek. “Gisteren is mijn man door de school gebeld. Emily was niet welkom. Het draagvlak voor haar komst was niet groot genoeg, zo luidde de uitleg. De leerkrachten zouden bang zijn van Emily's toestand en van Sammy. En het niveau lag blijkbaar ook te hoog voor leerlingen met een ernstige medische problematiek. Onbegrijpelijk, mijn dochter haalt schitterende punten”, komt Kelly uit de lucht vallen.

Bezorgdheid
Directeur Johan Vanransbeek wil wel het één en het ander verduidelijken. “Ze is niet geweigerd op onze school”, licht hij toe. “Dat mogen we niet als school, en zouden we ook niet willen. Wel hebben we onze bezorgdheid uitgedrukt. Emily lijdt aan een zeer ernstige vorm van diabetes, en we vrezen dat we de veiligheid van het meisje niet kunnen garanderen. Vandaar deze beslissing.” 

Overleggen
“Met de diabetesmeldhond hebben we geen enkel probleem, maar we vrezen gewoon dat we Emily niet de juiste zorgen kunnen bieden bij een acute aanval. Maar ik wil hierover zeker opnieuw overleggen met de ouders.”

Pijnlijk
Moeder Kelly moet er niet meer van weten. “Als elke school zo reageert, kan onze dochter nergens meer terecht. Emily heeft inderdaad iets meer aandacht nodig, maar dat is een kwestie van willen en communiceren. Ik ben vooral heel erg teleurgesteld in de struisvogelpolitiek die de school voert. Als mama doet dit pijn”, zegt ze.

Nieuwe school
Emily heeft intussen al een nieuwe school gevonden. “We zijn met open armen ontvangen op de opendeurdag van de Provinciale Handelsschool van Hasselt, waar we haar binnenkort gaan inschrijven. Emily ziet het eerste middelbaar in Hasselt helemaal zitten. Met Sammy aan haar zijde natuurlijk.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.