“Filip klampte zich huilend vast aan haar been, smekend om niet naar huis te moeten”
“Filip klampte zich huilend vast aan haar been, smekend om niet naar huis te moeten”
Foto: Photonews

Koning Filip was vorige maand bijzonder openhartig toen hij een groep jonge schoolverlaters toesprak. Hij vertelde hen over zijn eigen moeilijke schooltijd. “Ik heb veel problemen gehad, ik voelde me slecht behandeld, het was niet altijd gemakkelijk”, vertelde hij hen.

"In grote lijnen zetten we wel stappen voorwaarts", reageert Francken vrijdagochtend op Radio 1. "Dat vind ik op zich wel een goed zaak." Europees president Donald Tusk stelde eerder al voor om opvangkampen buiten Europa op te zetten, maar dat voorstel is niet opgenomen in het akkoord.

Er staat dat er ontschepingscentra' voor migranten in Afrika komen. "Nu is het zaak om daarover akkoorden te krijgen met Afrikaanse landen in de komende weken en maanden. Dat is opdracht nummer één", stelt Francken vast. Volgens hem moet men zich baseren op de EU-Turkije-deal. "Men maakt mij niet wijs dat de sterkste economie en het rijkste continent van de wereld geen deal kan sluiten met Afrikaanse landen. Dat geloof ik niet."

In het zuiden van Europa zullen er 'controlecentra' opgericht worden. Dat is volgens Francken zeer positief. Waar de staatssecretaris niet over te spreken is, is dat er vanuit die controlecentra asielzoekers op 'vrijwillige basis' verspreid worden over de rest van Europa.

 "Daarover heb ik gisteren in de Kamer gezegd dat wat we gedaan hebben met die mensen uit Malta (de opvang van de opvarenden van het schip de Lifeline, red.) eenmalig is. En daar blijf ik bij." 

"Die boten moeten voor mij allemaal naar Afrika gebracht worden. Er moet een stop komen op de illegale migratie, en op die chaos, die doden en verdrinkingen. Het mensensmokkelmodel moet drooggelegd worden."

Meer nieuws

Meer nieuws

.