Royaltywatcher niet te spreken over deze keuze van Filip en Mathilde: “Heel bizar, zeker omdat Filip zo heeft afgezien”
Royaltywatcher niet te spreken over deze keuze van Filip en Mathilde: “Heel bizar, zeker omdat Filip zo heeft afgezien”
Foto: Photonews

Een royaltywatcher is niet te spreken over de keuze van koning Filip en koningin Mathilde. “Heel bizar”, klinkt het.

Prins Gabriël (16), zoon van Filip en Mathilde, zit sinds 2 september op een nieuwe school. Hij zit niet langer op het Nederlandstalige Sint-Jan Berchmanscollege, maar volgt nu les aan het ISB, een Engelstalige privéschool in Watermaal-Bosvoorde. Aan die school volgen studenten van zeventig verschillende nationaliteiten een opleiding, vooral kinderen van expats.

“Dit lijkt op het eerste gezicht een goeie keuze. Maar helaas heeft die school geen al te beste reputatie wanneer het gaat over het niveau van de opleidingen. Op Sint-Jan Berchmans ligt dat niveau een stuk hoger. Dus rijst de vraag of Gabriël om die reden van school is gewisseld... Met andere woorden: kon hij de leerstof misschien niet aan?”, vraagt royaltywatcher Thierry Debels zich af.

“Momenteel lijkt het vooral een verkeerde beslissing van de koning en koningin om hun zoon weg te halen uit z’n vertrouwde omgeving”, meent Debels. “Zeker omdat Filip in z’n jeugd zelf zo heeft afgezien toen hij van school moest veranderen. Ik denk niet dat Gabriël hiermee geholpen is. Integendeel. Omdat vooral kinderen van expats daar meestal gedurende een of twee jaar les volgen, heerst aan het ISB een wereldvreemde mentaliteit. De meeste studenten hebben er geen idee van hoe het dagdagelijkse leven in België er zoal uitziet. Ze leven niet in de realiteit, zie je.”

Er komt vooral kritiek op het prijskaartje dat vasthangt aan een opleiding aan het ISB. “Ouders moeten 2.000 euro betalen bij de inschrijving van hun kind, en daar komt 39.515 euro per schooljaar bij aan leergelden”, aldus de royaltywatcher. “Als Gabriël bijles moet krijgen, kan er bovendien nog eens 20.000 euro per jaar bijkomen. De schoolrekeningen van de kinderen van Filip en Mathilde worden via de civiele lijst betaald, en dat geld komt er dankzij de belastingbetalers.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.