Elke Pattyn werd ontslagen na haar opstand tegen de baas: “VTM wil stoppen met nieuws om 13 uur”

Ankervrouw Elke Pattyn (39) moet vertrekken bij VTM Nieuws. Blijkbaar ligt er bij VTM ook een plan op tafel om te stoppen met de dagelijkse nieuwsuitzending om 13 uur.

“In onderling overleg is besloten om de samenwerking te beëindigen”, zo werd het vertrek van Elke Pattyn bij de nieuwsdienst van VTM aangekondigd. Iedereen weet: ‘onderling overleg’ is diplomatisch jargon voor een ontslag. Net daarvoor was de redactievloer ingelicht door de hoofdredactie. “Het was een korte uiteenzetting waarop weinig reactie kwam. Zijn er nog vragen?, zeiden ze op het einde. Niemand vroeg iets, iedereen ging gewoon weer aan het werk”, vertelt een journalist. Er was dus al langer iets gebroken tussen Pattyn en nagenoeg alle anderen.

Conflict 

Pattyn kwam vorig jaar in woelig water terecht, toen ze betrokken geraakte in een conflict tussen 'VTM Nieuws'-hoofdredacteur Nicholas Lataire en directeur nieuws Kris Hoflack. Pattyn was één van de dertien journalisten die een mail ondertekenden om hun ongenoegen te uiten over de werking van de redactie onder leiding van Lataire. Lataire en Hoflack beslisten allebei om op te stappen. Maar amper enkele dagen later mocht Lataire onverwacht toch terugkeren.

In de verkiezingsperiode kwam Pattyn opnieuw in opspraak, toen ze een interne mail lekte en de hele redactie in kopie zette. Het leverde haar naar verluidt een formele waarschuwing op. “Toen al wisten we dat Elke vroeg of laat zou moeten vertrekken. En ik denk dat ze dat zelf ook wist. Al bleef ze zich ongenaakbaar gedragen”, klinkt het op de vloer.

Geen VTM nieuws meer om 13 uur? 

Nicolas Lataire bekleedt intussen een directiefunctie, en met Klaus Van Isacker heeft de nieuwsdienst sinds kort een nieuwe hoofdredacteur. DPG Media, het huis boven onder meer VTM en de krant Het laatste nieuws, wil zijn nieuwsredacties intensiever laten samenwerken. Ook economischer en efficiënter. “Er wordt daarom ook gekeken om vanaf februari het VTM nieuws van 13 uur af te schaffen”, klinkt het in tv-kringen. “De kijkcijfers zijn degelijk, maar niet uitstekend, en vooral: het publiek dat kijkt, is behoorlijk oud en dus commercieel minder interessant. Daardoor zouden minder ankers nodig zijn. Bovendien had Elke Pattyn een prominente rol in het middagjournaal, en veel minder in dat van 19 uur.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.