Bart De Pauw begaat blunder van formaat: “Het domste dat hij had kunnen doen”
Bart De Pauw begaat blunder van formaat: “Het domste dat hij had kunnen doen”
Foto: Photonews

Even terug naar november 2017. Bart De Pauw maakt in een videoboodschap bekend dat de VRT de samenwerking met hem heeft stopgezet, omdat hij wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Een grote fout, vindt tv-criticus Jules Hanot in Dag Allemaal.

Onmiddellijk na deze videoboodschap reageerde toenmalig CEO van de VRT Paul Lembrechts. Hij verklaart dat verschillende vrouwen klacht hebben ingediend. Hij spreekt over ‘honderden sms’en, amoureuze avances die overgingen in stalking, het gebruik van verschillende simkaarten om in het verborgene te blijven, het ongepast verschijnen aan de woningen van de slachtoffers...’

Bart De Pauw ontkent krachtig. “Waar is de integriteit van Paul Lembrechts dat hij zulke dingen beweert?”, vraagt de tv-maker zich geagiteerd af. “Wat kan ik hiertegen zeggen? Dit is lasterlijk. Mijn proces is gemaakt. Híer zal ik dus voor versleten worden, na dertig jaar carrière.”

Merkwaardig

Daarna trok Bart zich uit het publieke leven terug. Intussen blijft het na bijna 2,5 jaar vruchteloos wachten op enige vooruitgang in zijn gerechtelijk dossier. Wat er dus overblijft van de verhalen over vele slachtoffers, het blijft erg onduidelijk.

Het persoonlijke optreden van Paul Lembrechts werd destijds in mediakringen als ‘merkwaardig’ bestempeld, schrijft Dag Allemaal. Want met z’n uitspraken ontnam hij Bart De Pauw de kans op een eerlijke verdediging. Al werd er in één adem aan toegevoegd dat Bart het zelf ook wel had gezocht door snel-snel zijn videoboodschap de wereld in te sturen. Lembrechts kon niet anders dan hard reageren, klonk het.

Blunder

Ook media-expert Jules Hanot vindt in Dag Allemaal dat Bart met deze videoboodschap destijds een grote fout heeft gemaakt. “In alle eerlijkheid: Bart deed toen het stomste wat hij in de gegeven omstandigheden had kunnen doen. Via een videoboodschap verklaren wat hij allemaal niet gedaan had. Dat was... een blunder. En daar heeft Paul Lembrechts hem toen op afgerekend. Met redelijk zware beschuldigingen, waar nog niets van bewezen is tot op vandaag.”

“Dat Bart over de schreef is gegaan, zal ongetwijfeld wel kloppen, maar of het in proportie staat tot zijn sanctie? Ik weet het zo niet. En ik denk eigenlijk niet dat we het ooit te weten zullen komen”, besluit Hanot.

Meer nieuws

Meer nieuws

.