Ex-‘Thuis’-acteur Noureddine Farihi slaakt noodkreet: “Als deze situatie nog lang duurt, krijg ik nog problemen met mijn hart”
Ex-‘Thuis’-acteur Noureddine Farihi slaakt noodkreet: “Als deze situatie nog lang duurt, krijg ik nog problemen met mijn hart”
Foto: VRT/Thuis

Noureddine Farihi, die jarenlang Mo speelde in ‘Thuis’, zit door de coronacrisis al meer dan twee maanden vast in Marokko. Het begint zwaar te wegen op de acteur.

“Sinds 17 maart heb ik al drie keer vliegtickets naar België besteld en betaald, maar telkens werden die geannuleerd”, zegt Noureddine Farihi in een videogesprek met Dag Allemaal. “De lockdown in Marokko is ook veel strenger dan in België. Zo is er hier een avondklok: na zeven uur mogen wij niet meer naar buiten. Maar ik ga nu überhaupt de straat niet op.”

De acteur heeft het moeilijk. “Ik mis m’n zoon, m’n dochter, m’n kleindochter en vrouw verschrikkelijk, en zij mij. Het begint nu echt wel zwaar te wegen. Ik maak me ongerust over wat er thuis gebeurt, en soms vraag ik me af of ik ooit nog wel thuis raak.”

Hij heeft via WhatsApp contant met zijn familie. “Gelukkig, anders zou het helemaal onhoudbaar zijn. Ik ben kwaad, gefrustreerd, voel me machteloos. Als deze situatie nog lang aanhoudt, krijg ik nog problemen met m’n hart. Ik probeer kalm en geduldig te blijven, maar da’s echt niet gemakkelijk.”

Noureddine heeft er geen zicht op wanneer hij naar huis kan terugkeren. “Ik heb mij geregistreerd op de site van de Belgische ambassade en wacht af. Intussen zijn er vanuit heel Marokko al verschillende vliegtuigen naar België vertrokken - er zitten een paar duizend Marokkaanse Belgen in hetzelfde schuitje als ik - maar nog niet vanuit Casablanca.”

“Ik voel mij ’n speelbal van de politiek”, foetert Noureddine. “De Belgische en de Marokkaanse regering schuiven elkaar voortdurend de zwartepiet toe over hun onderdanen met dubbele nationaliteit, zoals ik. Maar ik geef de moed niet op: ik blijf hopen dat ik mijn zoontje en kleindochter snel weer in mijn armen kan sluiten.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.