Foto: Pixabay
Je hebt zin in een goed stuk vlees voor het avondeten, maar het ligt nog bevroren in de vriezer. Je legt dan maar snel het bevroren vlees op het aanrecht, zodat het sneller ontdooit.
Dit is precies de valkuil waar veel mensen intrappen. Op kamertemperatuur ontdooit vlees namelijk niet alleen, maar wordt het ook een paradijs voor bacteriën. Voor je het weet, heeft je sappige biefstuk uren in de gevarenzone gelegen, waar ziektekiemen zich in razendsnel tempo vermenigvuldigen. En dat wil je natuurlijk niet op je bord.
De valkuil die veel mensen maken bij het ontdooien van vlees
De beste manier om vlees veilig te ontdooien, is door geduld te hebben. Leg het de avond ervoor in de koelkast, zodat het langzaam en gecontroleerd ontdooit zonder dat bacteriën vrij spel krijgen.
Heb je minder tijd? Dan is een koud waterbad een prima alternatief. Zorg er wel voor dat het vlees in een waterdichte zak zit en ververs het water regelmatig. Wat je in elk geval nooit moet doen, is het onder warm water leggen of in de magnetron gooien zonder op te letten.
Dat leidt tot ongelijkmatige ontdooiing, taaie stukken en een verhoogd risico op voedselvergiftiging. Een beetje geduld in de keuken loont,voor de smaak én voor je gezondheid.