Eindelijk rust voor Véronique De Kock: Dit is er aan de hand
Eindelijk rust voor Véronique De Kock: Dit is er aan de hand
Foto: Photonews

Véronique De Kock geniet volop van de eerste reis die ze met haar man Manuel maakt sinds hun huwelijk.

"We hebben 2,5 kilometer aan lijnen gelegd tot bij de kamer waar de jongens zich bevonden, in een labyrint van gangen en tunnels. In het begin was het heel moeilijk door de sterke stroming en het slechte zicht. Maar gisteren was er helder water. Toen hebben we kunnen doorpushen en de Thaise Navy heeft de rest gedaan", vertelt duiker Ben Reymenants aan VRT NWS.

"HOE GAAN WE HEN UIT DIE GROT KRIJGEN?"
Reymenants werd door de Thaise overheid overgevlogen om te helpen met de reddingsactie. Ze vinden is één, maar ze allemaal uit die grot krijgen is dan weer een ander paar mouwen. "Hoe gaan we hen uit die grot krijgen? Dat is de grote vraag. We hebben eerst geprobeerd een gat te boren", legt de duiker uit, "maar we zijn daarbij op een heel harde laag zwarte graniet gestoten. Daar doorheen boren zal lang duren en het gesteente weggraven zal lang duren." 

NIET VEEL TIJD MEER
En heel veel tijd is er niet meer. “Over 72 uren verwachten we een sterke stroming. Dan is hen gaan redden helemaal uitgesloten. De hele grot zal dan onderlopen. Als de jongens niet kunnen gered worden, overwegen de reddingswerkers om de jongens drie maanden veilig in de grot te laten zitten, weliswaar onder begeleiding van twee dokters.”

VOEDSELPAKKETTEN EN MEDICATIE VOOR 4 MAANDEN
"De twee dokters hebben zich vrijwillig aangeboden zich in de grot te laten opsluiten bij de kinderen. Ze zullen voedselpakketten en medicatie meenemen waarmee ze 4 maanden kunnen overleven, tot het water in de grot voldoende is gezakt. De kinderen en de trainer zijn levend teruggevonden, maar ze zijn heel veel verzwakt. De helft van hun spieren zijn afgestorven. Er is voorlopig een hulpverlener achtergebleven, in afwachting van meer hulp."

Meer nieuws

Meer nieuws

.