Ongelofelijk wat Wim Lybaert te horen krijgt, maar hij heeft ook slecht nieuws voor al zijn fans
COS
Ongelofelijk wat Wim Lybaert te horen krijgt, maar hij heeft ook slecht nieuws voor al zijn fans
Foto: VRT

In augustus konden we bij VRT genieten van het zomerprogramma ‘Zomeravonden’. Daarin ontving Wim Lybaert van maandag tot donderdag een bekende gast in zijn moestuin, waar hij een gerecht klaarmaakte waaraan zijn gast mooie herinneringen koesterde.

‘Zomeravonden’ was weer een schot in de roos. Het programma stond de hele maand augustus bovenaan de kijkcijferlijst. Amper twee van de zestien afleveringen haalden de eerste plaats niet. De afleveringen lokten live tussen 675.000 en 995.000 geïnteresseerden. Met de uitgestelde kijkers erbij, gingen de kijkcijfers vaak vlotjes over het miljoen. Ongelofelijk!

Fantastische kijkcijfers zijn Wim natuurlijk niet vreemd. Ook ‘De Colombus’ en ‘Een jaar op zee’ waren een schot in de roos voor de programmamaker. Bij ‘Zomeravonden’ en ‘De Columbus’ is het wel opvallend dat álle afleveringen het zo goed doen. In elke aflevering is er immers een andere gast te zien. Je hoeft de ene aflevering niet gezien te hebben om een andere te kunnen zien. 

Kijkers kunnen er dus eigenlijk voor kiezen om een aflevering over te slaan als de gast hen niet echt interesseert. Desondanks bleven de kijkcijfers consistent hoog. Het mag dus duidelijk zijn dat Wims programma’s niet alleen voor de gast, maar vooral ook voor Wim zelf bekeken worden. Alles wat Wim maakt, verandert in goud; hij is op korte tijd de chouchou van de VRT-kijker geworden.

Puntje van kritiek

‘Zomeravonden’ werd elke aflevering met haast uitsluitend positieve reacties onthaald. Vaak ook over dé revelatie van het programma: Wims hond Bob. Als er een puntje van kritiek was, dan was het telkens de duur van het programma. ‘Zomeravonden’ duurde immers maar 20 à 25 minuten. Dat mocht voor veel kijkers gerust verdubbeld worden.

Wim droomde naar eigen zeggen al een tijdje van een “simpel” programma. Zijn vorige programma, ‘Een jaar op zee’, had immers veel van hem gevergd. Wim werkte anderhalf jaar aan het programma, tot afgelopen mei. “Begrijp me niet verkeerd: ik vind dat fantastisch, maar het was uitputtend”, vertelde hij in Het Nieuwsblad. 

Brein onder hoogspanning

Het hield immers niet op toen hij van de boot stapte. “Anderhalf jaar lang ben ik met niks anders bezig geweest. Alles moest wijken.” Voor elke aflevering het scherm haalde, had Wim ze vijf tot acht keer bekeken. Wim heeft nu dan ook een besluit genomen: hij last een pauze in om nieuwe ideeën te laten rijpen. “Als je brein de hele tijd onder hoogspanning staat, is er geen ruimte voor iets nieuws.”

“Als je dit najaar een persbericht krijgt over een nieuw programma, weet je dat het weer mislukt is”, grapte Wim nog in de krant. Voorlopig zien we Wim inderdaad niet in de najaarsprogrammatie van VRT. Wanneer we hem weer aan het werk zullen zien, is nog even afwachten. Dat lijkt ten vroegste in 2024 te zullen zijn. Misschien zien we hem wel pas in een tweede seizoen van 'Zomeravonden'. We kijken er alvast naar uit!

De laatste aflevering van 'Zomeravonden', met Wim Opbrouck, donderdag 31 augustus om 21.10 uur bij VRT 1.

Meer nieuws

Meer nieuws

.