Kürt Rogiers trekt wijze les na afscheid van zijn moeder: “Die woorden zeg ik nooit meer tegen iemand”
WVDS
Kürt Rogiers trekt wijze les na afscheid van zijn moeder: “Die woorden zeg ik nooit meer tegen iemand”
Foto: VTM

Kürt Rogiers heeft een leuk gezin met zijn vrouw Els en zijn twee dochters. Maar het afgelopen jaar heeft hij heel wat verlies te verwerken gekregen. Zo moest de acteur afscheid nemen van zijn moeder.

Bij de moeder van Kürt werd ALS vastgesteld. Hoewel men in het begin sprak over trage ALS, werd na enkele maanden al duidelijk dat ze niet meer thuis verzorgd kon worden. “Stappen kon ze al niet meer zonder rollator, praten werd zwaar. We brachten haar naar een woonzorgcentrum en na een maand was duidelijk dat ze nooit meer naar huis zou gaan. Toen is het enorm snel bergaf gegaan”, vertelt Kürt over die periode in Nina.

"Je bent een prachtig mens", waren de laatste woorden van zijn moeder

Het viel Kürt heel zwaar, want hij en zijn mama waren twee handen op één buik. “Ze was mijn grootste fan. Tot twee dagen voor haar dood, toen ze niks meer kon, heeft ze wél nog naar Familie gekeken. Haar laatste woorden tegen mij waren: 'Je bent een prachtig mens.'"

Veel mensen wensten de acteur veel sterkte, maar dat is een woord dat Kürt niet meer gaat gebruiken. “Goed bedoeld, maar ik zal nooit nog iemand 'sterkte' wensen na een verlies. Want het is net door zwakte en verdriet toe te laten dat het rouwproces zijn gang kan gaan. Ik wens nu iedereen 'moed'. Dat heb je nodig om met die nieuwe realiteit om te gaan.”

“Je moet je geluk resetten. Ik heb maandenlang rondgelopen met het idee: niets zal ooit nog hetzelfde zijn zonder mijn moeder. En dat is ook zo. Maar je stelt je geluk opnieuw in. Dit is een nieuwe fase."

Meer nieuws

Meer nieuws

.